Peer-to-peer-lån
– som det var
tänkt från
början.

Till en början var lån något enkelt,  jag lånar av dig, du lånar av mig,  peer-to-peer i sin ursprungsform. Peer-to-peer-lån handlar helt enkelt om att människor som har pengar sammanförs med människor som behöver låna. Förkortningen för denna typ av lån mellan människor kallas också person-till-person-lån, P2P-lån, peer2peer-lån, eller till och med pear2pear. Begreppet och fenomenet har länge funnits internationellt och nu har LendLink lanserat P2P i Sverige. Peer-to-peer är ingen tillfällig trend, det är framtidens sätt att låna och låna ut pengar på!

Så här fungerar peer-to-peer-lån

 1. Låntagaren väljer lånebelopp och löptid och skickar in en låneansökan.
 2. LendLink gör en kreditbedömning av varje låntagare, med en tillhörande ränta.
 3. Investerare granskar lånelistor och investerar i lån som uppfyller deras kriterier.
 4. När processen är klar, gör låntagare fasta månatliga betalningar och investeraren får sin del av dessa betalningar direkt till sitt LendLink-konto.

För att ett lån skall bli utbetalt till en låntagare krävs det att det blir fullt finansierat. Finns det inga långivare att matcha mot låntagarens villkor direkt kan det ta ett tag innan lånet fylls. I värsta fall får man ansöka igen.

Låntagarens ränta är individuell och baseras på vår kreditbedömning. Som investerare kommer räntan att variera och avgörs av lånen man väljer att  investera i. LendLink prissätter låntagarens ränta efter risk.

Fördelar låntagare
 • Lägre låneräntor.
 • Fast månadskostnad.
 • Återbetala ditt lån när du vill utan extra avgifter eller räntekostnader.
 • Ansökan påverkar inte ditt kreditbetyg.

Läs mer om att låna av privatpersoner

Fördelar långivare
 • Högre avkastning.
 • Du väljer själv din risknivå.
 • Amortering och ränteutbetalningar varje månad.
 • Du lånar ut direkt till riktiga människor.

Läs mer om att låna ut till privatpersoner

P2P-lån i resten av världen

I Sverige är peer-to-peer-lån ett ganska nytt begrepp men konceptet har funnits länge och i många andra länder är det sedan flera år tillbaka ett väl använt alternativ till bank.

2006 grundades amerikanska Lendingclub, idag är de den största marknadsplatsen för peer-to-peer-lån. 2013 utsågs de till ett av världens 10 mest innovativa finansföretag av Fast Company och Google valde att investera i bolaget.

Först ut i världen med peer-to-peer-lån var Zopa, som är en av de största aktörerna i Storbritannien. De lanserade 2005 och har 51 000 långivare som sedan dess har de lånat ut £809 000 000 till brittiska konsumenter.

Amerikanska Prosper startades i Kalifornien 2005 och är USA:s första marknadsplats för peer-to-peer-lån. Sedan starten har nu Prosper över $2 000 000 000 i finansierade lån och mer än 2 miljoner medlemmar.

Några skillnader mot att låna på banken

Traditionella lån

Peer-to-peer-lån

Omkostnader

Många banker har flertalet kontor och stor personal, vilket ger dyra omkostnader. LendLink har en digital plattform, inga onödiga kontor och låga omkostnader.

Balans

Banken lånar ut till människor. Människor lånar ut till andra människor.

Ränta

Räntan går till banken. Räntan hamnar hos långivarna.

Teknik

Väldigt lite har hänt i den tekniska utvecklingen de senaste 10 åren. Avancerad teknisk plattform och snabba processer, framtagen med den bästa tekniken vi kunde hitta på marknaden.

Så fungerar det hos oss

Vi på LendLink såg möjligheten att kunna ta bort finansiella mellanhänder och istället låta långivare och låntagare få bättre räntor. Genom smart teknik och snabba processer kan vi skapa konkurrenskraftiga lån, något som är svårt att inte ta med i jakten på den bästa räntan. Vi är ett registrerat finansiellt institut hos Finansinspektionen, vilket betyder ordning och reda.

För att du skall slippa onödig administration hjälper vi till med den biten: låneansökan, avtal mellan låntagare och långivare, utbetalningar och övrig administration. För detta tar vi en uppläggningsavgift för låntagare och serviceavgift av långivare. Varken mer eller mindre!  Läs mer om LendLink